Turizm
TOMARA ŞELALESİ / SEYDİBABA KÖYÜ
Tomara Şelalesi ilçemiz halkı tarafından sıkça ziyaret edilen yaz aylarında turist akınına uğrayan ilçemizin ve ülkemizin en güzel doğal şelaleleri arasında yer almaktadır. Son zamanda belgesellerde de tanıtımı yapılmaktadır. İlçemizin güneyinde ilçeye 25 km uzaklıkta olup ulaşım sorunu büyük ölçüde çözülmüştür. Şelale yolu asfalttır. Şelalemizin en önemli özelliği ise gelen suyun kayalardan çıkıp 30-40 metre yükseklikten aşağıya akmasıdır. Ülkemizde şuanda böyle doğal tabiata sahip başka bir şelale bulunmamaktadır. Şelalemizin suyunun da bir başka özelliği ise yazları soğuk kışları sıcak akmasıdır. Bu özelliği ise insanı şaşırtıcıdır. Kireç taşları arasından büyük bir gürültüyle fışkırarak kayalardan aşağı doğru dökülen şelale 3 km sonra Kelkit Çayı ile birleşmektedir. Şelalenin suyu sulama ve içme suyu olarak ta kullanılmaktadır (Ben Kefilim). Eğer sizde ilçemize geldiyseniz size tavsiyem bu doğal güzelliği görmeden ilçemizden ayrılmamanızdır.
ÇAKIRKAYA MANASTIRI / ÇAKIRKAYA KÖYÜ
Çakırkaya manastırı İlçemizde tarihi bakımdan eski harabedir. Çakırkaya (Kelur) köyünde bulunmakta olup Tomara Şelalesine fazla uzak sayılmaz. Yeterince korumaya alınamamasına rağmen yinede günümüze kadar gelme başarısını göstermiştir. Kelkit Çayı kenarında geniş bir düzlüğün karşısında yüksek kayaların içi oyularak yapılmıştır. Tahminen 13-14 yüzyılda yapılmıştır. Kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Tarihi olarak şuana kadar resmi inceleme yapılmamıştır. Yüksek kayalar oyularak 4 sütun üzerine oturtulmuş olup 20 m X 30 m gibi bir alana sahiptir. Giriş tek kapıdandır.merdiven basamakları hemen hemen yoktur. Ama içeri girmek için fazla sizi zorlayacak bir engelle karşılaşmazsınız. Manastırda define olduğu iddiası nedeniyle zaman zaman manastır definecilerin boş uğraşları sebebiyle yıpranmıştır.
Ayrıca Ara köyünde oyma odalar ve A.Duruçay köyünde tarihi kalıntılar bulunmaktadır.
TELME GÖLETİ
Şiran ilçesi telme köyündedir.Sulama amaclıdır.1982 yılında yapımına başlanmıştır.Toprak dolgudur.Yüksekliği 12.50 m dir.Temelden yüksekliği 14 m dir. Sulama alanı 144 bin hektardır.
KOROLUK BARAJI
Şiran ilçesinin 7 km kuzeyindedir.Ustgovit çayının yan kolu olan ceviz deresi üzerindedir.1996 yılında inşaata başlanmıştır halen yapımı sürmektedir.gövde dolgu tipi kil çekirdekli kum-çakıl dolgudur.gövde hacmi 4 hm3 yükseklik 43.5 mdir göl hacmi 10,622 hm3 sulama alanı 4.074 ha sulama amaçlıdır. ana kanal uzunlugu 52.226 m, yedek kanal uzunlugu 64475 m ,tersiyer kanal uzunlugu ,33 177 m ,Drenaj kanal uzunluğu 23993 m dir. Baraj gölünde alabalık yetiştirilmeye başlanacaktır.